U trendu

Švajcarska za sada uzdržana povodom sankcija Rusiji

CIRIH – Švajcarska vlada saopštila je danas da se uzdržala od trenutnog uvođenja sankcija Rusiji koje je usvojila EU i da će o njima odlučiti pošto ih razmotri.

Vlada je navela i da ne treba smatrati da Švajcarska želi da zaobiđe sankcije koje je Rusiji uvela EU, prenosi Rojters.

„Stoga će ispitati sankcije i onda doneti odluku“, navodi se u saopštenju i dodaje da vlada u stalnom kontaktu sa nekoliko zemalja radi razmene podataka o situaciji.

U saopštenju se dodaje i da Švajcarska može da usvoji mere za sprovodenje sankcija koje su usvojile Ujedinjene nacije, OEBS ili glavni trgovinski partneri Švajcarske kako bi se obezbedila usklađenost sa međunarodnim pravom, posebno u delu koji se odnosi na poštovanje ljudskih prava.

Vlada Švajcarske je osudila rusko priznavanje nezavisnosti DNR i LNR ocenjujući da su tim činom „prekršeni i međunarodno pravo i suverenitet Ukrajine“.

Švajcarska, kao neutralna država, 2014. godine nije usvojila sankcije koje je Evropska unija uvela Rusiji zbog aneksije Krima, već je primenila sopstvene propise osmišljene da se onemogući da se njen finansijski sistem koristi za zaobilaženje mera koje sprovodi EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar