U trendu

Švajcarski klimatski aktivsti se zalepili za autoput u Gotardskom tunelu

BERN – Aktivisti koji se bore protiv klimatskih promena danas su zaustavili saobraćaj na glavnoj ruti podno Švajcarskih Alpa, protestujući i zahtevajući da se preduzmu hitni koraci protiv globalnog zagrevanja.

Demonstranti, pripadnici grupe „Obnovimo Švajcarsku“, zalepili su se za površinu autoputa oko severnog ulaza u Gotardski tunel, koji, sa dužinom od 17 kilometara, predstavlja jedan od glavnih puteva koji povezuju Švajcarsku sa Italijom i predstavlja takozvano usko grlo za putnike koji putuju iz severnijih delova Evrope ka jugu, prenosi Rojters.

Policija je nakon 30 minuta sa autoputa uklonila sedmoro demonstranata koji su držali veliki transparent na kojem je pisalo „obnovite“ i oni su uhapšeni.

Iz policije je saopšteno da je saobraćaj normalizovan, uprkos tome što je lepljenje demonstranata za autoput izazvalo kilometarske kolone.

„Pokret ‘Obnovimo Švajcarsku’ vratio se na ulice. Ovo je apel našim sugrađanima. Zatražimo zajedno da švajcarska vlada konačno proglasi vanredno stanje zbog klimatskih promena“, objavljeno je danas na Tviter nalogu grupe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.