U trendu

Ć vajcarski klimatski aktivsti se zalepili za autoput u Gotardskom tunelu

BERN – Aktivisti koji se bore protiv klimatskih promena danas su zaustavili saobraćaj na glavnoj ruti podno Ć vajcarskih Alpa, protestujući i zahtevajući da se preduzmu hitni koraci protiv globalnog zagrevanja.

Demonstranti, pripadnici grupe „Obnovimo Ć vajcarsku“, zalepili su se za povrĆĄinu autoputa oko severnog ulaza u Gotardski tunel, koji, sa duĆŸinom od 17 kilometara, predstavlja jedan od glavnih puteva koji povezuju Ć vajcarsku sa Italijom i predstavlja takozvano usko grlo za putnike koji putuju iz severnijih delova Evrope ka jugu, prenosi Rojters.

Policija je nakon 30 minuta sa autoputa uklonila sedmoro demonstranata koji su drĆŸali veliki transparent na kojem je pisalo „obnovite“ i oni su uhapĆĄeni.

Iz policije je saopơteno da je saobraćaj normalizovan, uprkos tome ơto je lepljenje demonstranata za autoput izazvalo kilometarske kolone.

„Pokret ‘Obnovimo Ć vajcarsku’ vratio se na ulice. Ovo je apel naĆĄim sugrađanima. ZatraĆŸimo zajedno da ĆĄvajcarska vlada konačno proglasi vanredno stanje zbog klimatskih promena“, objavljeno je danas na Tviter nalogu grupe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.