U trendu

Svako ima pravo da oblači šta hoće i bude jednako tretiran

SARAJEVO – Odlazeća ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turković je na konferenciji za novinare, posle razgovora sa iranskim kolegom Hoseinijem Amir-Abdolahianom, u jednom trenutku stavila maramu i poručila da ljudska prava garantuju da svako ima pravo da oblači šta hoće i bude jednako tretiran.

“Zamislite da sam vam se ja ovako pokrivena obratila, kakva bi bila vaša percepcija, stereotip? Ljudska prava uključuju i pravo odeće i neka svako oblači šta hoće i bude jednako tretiran“, rekla je Trukovićeva.

Neke javne ličnosti iz sveta politike i umetnosti javno su danas protestovale zbog dolaska iranskog ministra, a njegov planirani susret sa članovima Kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH je otkazana.

Turković je u obraćanju novinarima rekla da izuzetno ceni i podržava informisanost medija i dodala da su na kraju krajeva oni najveći edukatori.

„Svi mi pratimo portale, televizije i pokušavamo da stvorimo sliku i dopremo do javnog mnjenja i objektivnosti. Ono što jeste opasnost ovog trenutka i današnjice je stvaranje stereotipa i svi moramo da uložimo jako mnogo energije da izbegnemo stereotipe koji nam prete”.

Dodala je da se malo priča o pravima u Avganistanu, pravima u Palestini, pa i o pravima u BiH.

„Mi kao što dobro znate imamo i dve škole pod istim krovom, imamo i zabrane upotrebe vlastitog jezika ali imamo još nešto, imamo stereotipe koji su duboko ukorenjeni iako živimo u srcu Evrope, iako smo evropski narod, gajimo multikulturalizam”, rekla je Turković.

Prethodno je rekla da je Iran prijateljska država sa kojom narodi i građani Bosne i Hercegovine gaje posebne odnose, prenela je Anadolija.

“Sa ministrom Amir-Abdolahianom razgovarala sam o svim pitanjima od zajedničkog interesa ne samo kada su u pitanju odnosi dveju država nego i kada je reč o regionalnim i globalnim pitanjima”, kazala je Turković te dodala:

“Upoznala sam našeg gosta da Bosna i Hercegovina želi uspostavljanje prijateljskih i partnerskih odnosa sa zemljama kako u susedstvu tako i šire. Zalažemo se za izgradnju međudržavnih odnosa baziranih na poštovanju međunarodnog prava i rezolucija Ujedinjenih naroda. Verujemo da se svi problemi mogu i moraju rešavati dijalogom. To je moguće ukoliko postoji politička volja i iskrenost.”

Podsetila je da je Iran uvek podržavao teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

“Iran je naš partner i prijatelj i jedna od država koja je uvek nedvosmisleno podržavala teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine. Pružili su nam pomoć u vreme odbrane i izgradnje BiH, na čemu im ostajemo zahvalni”, rekla je Turković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar