U trendu

Svakog dana u Argentini adolescentkinje rode 100 beba

BUENOS AJRES – Svakog dana u Argentini adolescentkinje koje nisu planirali trudnoću rode 100 beba, odgovornost za to se uglavnom pripisuje ženskom polu, pa je pokrenuta kampanja da se muškarci uključe u prevenciju neželjenje trudnoće.

Ovaj obrazac se ponavlja iznova i iznova, a najnovija kampanja Ministarstva zdravlja pokušava da ga prekine. Prema zvaničnim podacima, neželjenih trudnoća u tom uzrastu je sedam od 10, navodi RTVE.

„Kampanja ima za cilj da uključi muškarce u prevenciju neželjenih trudnoća“, izjavio je direktor za adolescenciju i omladinu Ministarstva zdravlja Argentine Huan Karlos Eskobar u predstavljanju kampanje koja je pokrenuta.

U 2020. godini, oko 53.000 devojaka ispod 20 godina u Argentini su postale majke, prema podacima Ministarstva zdravlja. Godinu dana ranije bilo ih je blizu 70.000.

Međutim, broj nenamernih trudnoća se nije smanjio kod devojaka između 15 i 19 godina, ni kod mlađih od 15 godina. U slučaju ovog drugog, većina trudnoća kod devojčica je rezultat seksualnog zlostavljanja i silovanja, prenosi RTVE.

Argentinsko zakonodavstvo predviđa pravo adolescenata da budu savetovani i da imaju pristup metodama kontracepcije, ali postoje zdravstveni centri u kojima im je to uskraćeno ako nisu u pratnji odrasle osobe.

U slučaju da nisu koristile nijednu kontracepciju ili ona ne uspe, imaju i pravo da prekinu trudnoću, pošto je abortus u Argentini legalan od kraja 2020. godine.

Argentinsko Ministarstvo zdravlja upozorava da je rano majčinstvo među glavnim uzrocima napuštanja škole.

Bez diplome srednje škole, a još više u slučaju nezavršene osnovne škole, adolescentkinje imaju manje šanse da uđu na tržište rada i dobiju bolje plaćene poslove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar