U trendu

Švarc Šiling: Nova inicijativa za Zapadni Balkan

BON – SAD su preuzele inicijativu i učinile prvi korak kako bi razdrmale EU koja je zauzetaa sopstvenim problemima, kako bi zemlje Zapadnog Balkana ponovo dovele za pregovarački sto i kako bi ih podstakle da reše nesuglasice koje postoje već skoro 20 godina, ocenio je profesor Kristijan Švarc-Šiling.

U autorskom tekstu za Dojče vele on je ocenio da su samo ona rešenja koja usaglašavaju Amerika i Evropa uspešna i trajna, kao i da su sve dosadašnje akcije Brisela bile previše mlitave i nisu zaista vodile ka cilju.

„Zato bi trebalo biti zahvalan na inicijativi SAD, iako se to nekim Evropljanima sigurno ne dopada“, rekao je Švarc-Šiling koji je 10 godina bio međunarodni medijator za BiH, i koji je u periodu od 2006 do 2007. godine obavljao funkciju Visokog predstavnika u BiH.

On je kazao da su svi složni da je fokus američkog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Metjua Palmera na Kosovu, ocenivši da se Palmer nije decidirano izjasnio o ideji razmene teritorije između Srbije i Kosova, ali da je imao poruku da SAD na Balkanu ne žele da vide monoetničke, već „građanske“ države, što se slaže sa evropskom linijom i Nemačkom.

„Zar Evropska unija sada ne bi trebalo da preuzme inicijativu i imenuje specijalnog opunomoćenika upravo za razgovore između Prištine i Beograda, opunomoćenika koji bi bio nadležan i za region Zapadnog Balkana? To bi bilo dosledno. Zar nije vreme da se srpskoj manjini koja živi na Kosovu da sopstveni glas, a ne samo da se čeka da Beograd bude jedini koji za te Srbe vodi reč?“, upitao se on u autorskom tekstu.

On je dodao i da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno sreo sa senatorima SAD Krisom Marfijem i Ronom Džonsonom što je dobar signal jer je on ekspert za bezbednosna pitanja u državi i inostranstvu.

Tu bi EU trebalo da što pre počne da sarađuje sa SAD kako bi unela svoju evropsku perspektivu, zaključio je Švarc-Šiling.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.