U trendu

Sve se polako vraća u normalu: Ove evropske zemlje se opraštaju od korona mera

Februar je mesec koji je označio prekretnicu kada je reč o pandemiji virusa korona u Evropi. Kako su stope hospitalizacije i smrtnosti sve manje, veliki broj evropski zemalja delimično ili potpuno ukida mere uvedene kako bi virus bio obuzdan. Tako će od februara građani ukupno 14 država moći da se kreću bez zaštitnih maski, dok neki konačno izlaze iz višemesečnog karantina, piše Nova.rs.

Danska

Danske vlasti donele su odluku da kovid više ne spada u kategoriju „kritičnih bolesti“, zbog čega su od 1. februara ukinuta sva ograničenja. Kovid pasoš biće neophodan samo za ulazak u zemlju iz inostranstva, dok će vlasti nastaviti da podstiču građane na vakcinaciju. Četvrta doza cepiva biće dostupna Dancima koji žele da se zaštite, kako bi mogli da nastave život bez maski i karantina.

Velika Britanija

Uprkos činjenici da je broj zaraženih virusom korona u Velikoj Britaniji, građani od kraja januara nisu u obavezi da nose zaštitne maske, čak je i karantin za zaražene praktično ukinut. „Vodite računa o svojim bližnjima i okolini“, savetovano je Britancima koji su veći deo prošle godine proveli radeći od kuće.

Život sa koronom je novi moto Velike Britanije, što su stanovnici sa oduševljenjem dočekali.

Austrija

Zemlja koja je prva najavila, a potom i usvojila zakon o obaveznoj vakcinaciji, sada drastično menja strategiju. Sve mere uvedene zbog pandemije koronavirusa u Austriji biće ukinute 5. marta, saopštili su tamošnji zvaničnici. Na snazi će ostati samo mera nošenja maski na određenim mestima, a zeleni pasoši će verovatno postati prošlost.

Prvi talas popuštanja mera najavljen je za 19. februar, kada će se u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i za manifestacije preći sa 2G na 3G pravilo, čime nevakcinisani uz negativan test dobijaju pristup kafićima, restoranima, hotelima, koncertima i utakmicama. Za zaražene koji nemaju simptome virusa ukida se obavezan karantin, a jedino što će ostati na snazi je obaveza nošenja maski na mestima kao što su javni prevoz i supermarketi.

Po uzoru na Veliku Britaniju, Austrija će 5. marta proglasiti „dan slobode“.

Slovenija

„Sloboda“ stiže i na Zapadni Balkan obzirom da je premijer Slovenije Janez Janša potvrdio da sledi period ublažavanja protivepidemijskih mera.

Slovenački epidemiolozi i drugi zdravstveni stručnjaci predlažu ukidanje kovid potvrda za ulazak u banke, pošte, trgovine i jedinice državne uprave, kao i olakšavanje rada ugostitelja i nastave u školama, gde se sada obavljaju redovna testiranja učenika koji u razredu moraju biti s maskama.

Reviziju do sada važećih mera epidemiolozi predlažu jer omikron varijanta, uprkos brzom širenju, nije donela izrazitije probleme u bolničkom sistemu, pa predlažu da se mere ublaže, a poveća zaštita za posebno ranjive grupe.

Slovačka

Zdravstveni sistem Slovačke dobro funkcioniše i pored novog talasa pandemije, zbog čega su vlasti odlučile da kovid propusnice pošalju u prošlost. One više nisu potrebne za ulazak na javna mesta, a do kraja februara biće povećan i broj ljudi koji mogu da borave u jednoj zatvorenoj prostoriji.

Belgija

Ova zemlja je nedavno prešla iz crvene u takozvanu narandžastu zonu, što znači da restorani i barovi mogu da rade puno radno vreme, a deca mlađa od 12 godina više neće morati da nose maske.

Nemačka

Administracija nemačkog kancelara Olafa Šolca donela je odluku koju su Nemci već duže vreme priželjkivali – posle 20. marta biće ukinut veći broj ograničenja vezanih za pandemiju virusa korona, uz najavu obavezne vakcinacije „za iduću jesen i zimu“.

Plan u tri tačke predviđa ukidanje restrikcija u fazama za privatna okupljanja, prodavnice, restorane i hotele. Na snazi ostaje mera nošenja zaštitnih maski i držanja neophodne distance.

Holandija

Stanovnici Holandije jedni su od retkih u Evropi koji su u strogom karantinu proveli dobar deo 2021. godine. Sada je došlo vreme za „slobodniji život“, pa se od 15. februara ukida većina zdravstvenih restrikcija vezanih za suzbijanje virusa.

Vlada je najavila da će radno vreme barova i restorana biti vraćeno na režim pre pandemije i objavila kraj obaveznog nošenja maski na većini javnih mesta kao i propis o socijalnom distanciranju.

Norveška

Sredina februara označava period proglašenja slobode i u Norveškoj, gde se ukidaju sve mere protiv virusa korona.

Visoka stopa vakcinisanih protiv kovida je veliki uspeh u borbi protiv pandemije, ocenile su tamošnje vlasti, što je omogućilo da građani ponovo žive bez ikakvih stega.

Švedska

„Nova faza“ života sa koronom počinje u Švedskoj – jednoj od retkih zemalja koje su relativno kasno i uvele restrikcije. Kovid propusnice kao uslov za ulazak na javna mesta više neće važiti, dok se ukida i preporuka za nošenje maski u javnom prevozu tokom prometnih perioda.

Švajcarska

Švajcarska Vlada je pripremila dva seta mera, koje bi trebalo da stupe na snagu od 17. februara, a da li će popuštanje biti delimično ili potpuno, zavisiće od trenutne epidemiološke situacije u zemlji.

Sada u ovoj alpskoj zemlji važi 2G pravilo, a to znači da u zatvorene prostore, poput restorana, hotela, barova, mogu da uđu samo vakciniasni i oni koji su preležali kovid.

Na spisku zemalja koje ukidaju obavezno nošenje zaštitnih maski nalaze se Španija, Francuska i Italija, dok će ostala ograničenja ostati na snazi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar