U trendu

Sve više insistiranja u Italiji da se kupi ruska vakcina

RIM – Predsednik stranke Forca Italija, Silvio Berluskoni, kako prenosi list “La Stampa”, izjavio je da ruska vakcina “Sputnik V” funkcioniše odlično i da bi Italija trebala kupiti tu vakcinu na slobodnom tržistu.

Berluskoni nije jedini koji insistira da se vakcine traže na drugoj strani, budući da sistem Evropske unije za nabavku KOVAKS, do sada pokazuje ozbiljne mane, a zbog jednostranog smanjenja isporuka ugrožava i nacionalni plan vakcinacije u Italiji.

I lider stranke “Liga” Mateo Salvini traži od vlade premijera Marija Dragija da sledi primer drugih zemlje EU, poput Austrije, Mađarske, Danske i Slovačke, koje su već donele odluku o nabavci ruske vakcine.

U Italiji se za sada koriste vakcine Moderna, AstraZeneka i Biontek, čija je isporuka dogovorena putem jedinstvenog EU programa.

Proizvođači ovih vakcina su unapred dobili novac za istraživanje i proizvodnju leka, ali već treći mesec jednostrano smanjuju isporuku dogovornih količina vakcina.

U Italiji koja ima 62 miliina stanovnika, do sada je vakcinisano oko 4, 4 miliona osoba.

Onaj koji se vakciniše nema mogućnost da izabere kojom vakcinom će biti imuniziran.

Vlasti u Italji podsećaju da ruska vakcina “Sputnik V” još nije dobila odobrenje za upotrebu Evropske agencije za kontrolu lekova EMA.

Ali Mateo Salvini insistira da se ne čeka odobrenje Agencije, jer je “u pitanju zdravlje Italijana”.

Od pre nekoliko dana EMA ispituje valjanost i američke vakcine Džonson i Džonson, i prema pisanju dela italijanskih medija, ta će vakcina uskoro dobiti „zeleno svetlo“ za upotrebu i Italiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.