U trendu

„Svet na ivici moralne propasti“: Upozorenje SZO o vakcinama

Svet je na ivici katastrofalnog moralnog pada u distribuciji vakcina protiv kovid-19, izjavio je danas generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus, pozivajući zemlje i proizvođače da pravednije podele vakcine širom sveta.

Gebrejesus je rekao da su izgledi za pravičnu distribuciju pod „ozbiljnim rizikom“ baš u vreme kada program SZO za podelu vakcina COVAX namerava da počne sa distribucijom sledećeg meseca.

Primetio je da su prošle godine potpisana 44 bilateralna sporazuma, a najmanje 12 već ove godine.

– Ovo bi moglo odložiti isporuke COVAX-a i stvoriti tačno onaj scenario koji smo stvaranjem COVAX pokušali da izbegnemo: gomilanje, haotično tržište, nekoordinisani odgovor i nastavak socijalnih i ekonomskih poremećaja – rekao je.

Upozorio je da će zato patiti upravo oni kojima je pomoć najpotrebnija.

– Ne samo da ovaj „prvo ja“ pristup ostavlja ugrožava najsiromašnije i najranjivije, on je takođe samoporažavajući – rekao je Tedros na otvaranju godišnjeg sastanka izvršnog odbora SZO u Ženevi, preneo je Rojters.

Kako je istakao, na kraju će ovakvi postupci samo produžiti pandemiju.

Globalna prepirka oko vakcina pojačala se kako kruži više zaraznih verzija virusa.

Tedros je kao primer nejednakosti naveo da je više od 39 miliona doza vakcine primenjeno u 49 zemalja sa višim prihodima, dok je samo 25 doza dato u jednoj siromašnoj zemlji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)