U trendu

Svet pred novim ratom?

Amerika razmatra sve opcije borbe protiv Irana u regionu, uključujući i vojnu, rekao je državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Pompeo je nazvao „nepogrešivom“ tvrdnju da je Iran odgovoran za prošlonedeljne napade na naftne tankere u Omanskom zalivu, ali je poručio da SAD ne žele da uđu u rat sa Teheranom.

Rojters prenosi da je Pompeo to izjavio u intervjuu koji je dao u emisiji „Foks njuz sandej“.

„Predsednik (SAD Donald) Tramp je učinio sve da izbegne rat. Mi ne želimo rat“, rekao je šef Stejt departmenta.

On je ipak dodao da će Vašington garantovati slobodu plovidbe kroz pomorska područja od vitalne važnosti.

„Obezbedićemo je tako što ćemo preduzeti sve neophodne, diplomatske i ostale akcije“, kazao je Pompeo.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant izjavio je ranije danas da je „skoro siguran“ da Iran stoji iza napada na naftne tankere, navodeći da London ne veruje da je iko drugi to mogao da učini.

Iranska agencija ISNA je juče objavila da je zvanični Teheran pozvao britanskog ambasadora u iransko Ministarstvo spoljnih poslova nakon što su britanske vlasti optužile Iran za te napade.

Hant je komentarisao ove događaje tokom gostovanja u emisiji Endrua Mara na „Bi-Bi-Siju“.

„Mi smo obavili našu obaveštajnu procenu i izraz koji smo koristili je ’skoro sigurno‘… Ne verujemo da je iko drugi to mogao da učini. Pozivamo sve strane na deeskalaciju“, poručio je Hant.

(Sputnjik)

6 komentara
 1. Kazah

  Ziveo Hasan Rohani!Ziveo Iran!Bog je na vasoj strani izdrzite!

 2. Anonimni

  Amerika i Britanija to su najveći zločinci. A nama ostaje samo da se nadamo da ce i njih stici Bozija kazna.

 3. Balkan

  Tako su sigurni bili za oruzje za masovno unistavanje koje je posedovao Irak, pa Milosrdni andjeo, pa Sirija koja i dalje traje jer Amerika naoruzava ISIS, pa Libija a sada je na redu Iran, sto rece komentator ako ne koriste oruzje koje proizvode propade Amerika, ona je propala jer stancuje dolare na angro samo se svet nikako da probudi mislim ta cuvena Medjunarodna zajednica i da kaze dosta bre da nas pravite budala, ali ne vredi. Ziveli

 4. Ljuba

  da… pa će onda Amerika da se umeša jer oni sa sigurnošću znaju da je Iran krivac… tako je bilo sa Irakom, tako je bilo sa Srbijom, tako je bilo sa Libijom…. i da ne nabrajam dalje. Šugavi amerikanci ne mogu da optanu ako ne ratuju, ako ne prodaju proizvedeno naoružanje, jer u njihovoj ekonomiji, proizvodnja oružja zauzima više od 40% zaposlenih. Zamislite šta bi bilo ako oni ne bi imali kome da prodaju oružje ili da ga sami „troše“ u ratovima, po pravilu daleko od njihovih granica.

  1. Anonimni

   Japanski premijer je otisao da ugovori isporuke nafte iz Irana. Zato su ovi klosari iz amerike poludeli. Iran im ulazi u profit…

 5. AA ( americki alah)

  „Predsednik (SAD Donald) Tramp je učinio sve da izbegne rat. U proslom vremenu? Znaci napasce ih. prvo izrael, pa onda neka kvazi sastavljena alijansa pod nekim cinicnim nazivom tipa milosrdni andjeo

Napišite komentar