U trendu

Svet se suočava s novom globalnom pretnjom, u pitanju je jedan od najzaraznijih ljudskih virusa

Postoji neposredna opasnost od širenja malih boginja ili morbila u različitim regijama u svetu, s obzirom na to da je zbog covida-19 došlo do pada vakcinisanja i oslabljenog praćenja bolesti, objavili su u sredu Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i američka javna zdravstvena agencija.

Male boginje su jedan od najzaraznijih ljudskih virusa koji je skoro u celosti moguće sprečiti vakcinacijom. Međutim, potrebna je 95-postotna pokrivenost vakcinom kako bi se sprečilo izbijanje virusa među populacijama.

Rekordno visokih skoro 40 miliona dece propustilo je svoju dozu vakcine protiv malih boginja 2021. godine zbog poteškoća nastalih pandemijom covida-19, rekli su u zajedničkom izveštaju SZO i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

I dok slučajevi malih boginja nisu skočili dramatično u poreženju s proteklim godinama, sada je vreme da se deluje, rekao stručnjak SZO za male boginje, Patrik O’Konor.

“Nalazimo se na raskršću”, rekao je u utorak. “Biće to vrlo izazovnih 12-24 meseci ublažavanja.”

Kombinacija faktora poput socijalne distance i ciklične prirode morbila objašnjava zašto još nije došlo do eksplozije slučajeva uprkos širenju imunitetnih pukotina, ali to bi moglo da se promeni brzo, rekao je O’Konor, ukazujući na izrazito zaraznu prirodu bolesti.

SZO je već primetio porast velikih razornih epidemija od početka 2022. godine, koje su porasle s 19 na 30 do septembra, rekao je O’Konor, dodavši da je naroćito zabrinut za delove subsaharske Afrike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.