U trendu

Svetska zdravstvena skupština odbacila predlog vezan za Tajvan

Svetska zdravstvena skupština (SZS), šestu godinu zaredom, odbacila je predloge koji se odnose na Tajvan, pokazujući zajedničku međunarodnu posvećenost principu jedne Kine, rekao je visoki kineski diplomata, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Stalni predstavnik Kine pri kancelariji UN u Ženevi Čen Sju izneo je to na konferenciji za novinare nakon što je SZS, najviše telo Svetske zdravstvene organizacije (SZO), u ponedeljak odbila da uključi predlog o učešću Tajvana u dnevni red.

Čen je istakao da su Rezolucija 2758 Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i Rezolucija 25.1 SZO dale pravni osnov da SZO poštuje princip jedne Kine.

„Predlog vezan za Tajvan koji podržavaju neke zemlje podriva međunarodni poredak utemeljen na međunarodnom pravu, protivi se međunarodnom pravu, osnovnim normama koje regulišu međunarodne odnose, nezakonit je i nevažeći, naglasio je on i pozvao te zemlje da se pridržavaju ciljeva i principa Povelje UN i da se pridržavaju principa jedne Kine.

Čen je istakao da se vlasti Demokratske napredne partije (DNP) u regionu Tajvana tvrdoglavo pridržavaju separatističkog stava „nezavisnosti Tajvana“.

„Kao rezultat toga, politička osnova za učešće regiona Tajvana u SZS-u je prestala da postoji“, rekao je on.

Budućnost i nada Tajvana, po njegovim rečima, leže u mirnom razvoju odnosa dve strane Tajvanskog moreuza i ponovnom ujedinjenju sa maticom, a ne u računanju na prazna obećanja spoljnih sila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar