U trendu

Svetske agencije izvestile o dogovoru BG i PR

BRISEL – Britanska agencija Rojters i američka Asošijeted pres prenele su danas vest da su Beograd i Priština postigle dogovor oko registarskih tablica i uklanjanju tenzija na administrativnim prelazima.

Rojters ocenjuje da sporazum postignut u Briselu „smiruje najnovije tenzije između Beograda i Prištine“, ali da ne rešava važnije pitanje o međusobnoj normalizaciji odnosa koje, kako navode, blokira razgovore o članstvu u Evropskoj uniji.

Konfrontacija je bila podsetnik svetu na veći spor između Beograda i Prištine koji je EU trebalo da reši, rekle su neimenovane diplomate, preneo je Rojters i preneo da je jedan diplomata u Briselu kazao da je poslednje raspirivanje tenzija delimično pokušaj da se privuče pažnja Brisela pošto je proces ka članstvu u EU stagnirao.

Agencije prenose i objavu specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Mirosklava Lajčaka koji je potvrdio da je u Briselu, posle dva dana pregovora, postignut dogovor o „deesakalciji“ i „putu napred“.

„Zahvaljujem se Besniku Bisljimiju i Petru Petkoviću na spremnosti da pregovaraju i dogovore se, a za dobrobit naroda“, poručio je Lajačak sa Tviter naloga, prenele u agencije.

AP navodi da je sporazum pozdravila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja se nalazi u poseti Balkanu.

„To je dobro za ceo region“, rekla je ona i dodala da sada treba nastaviti dijalog.

Američka novinska agencija je navela i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je lično veoma srećan zbog dogovora koji čuva mir u regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.