U trendu

Svi bi u zelenu energiju, mi da izracunamo sta je najbolje za SRB

OSLO – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da postoji veliko interesovanje norveških investitora za ulaganje u Srbiju i da se uglavnom odnosi na zelenu energiju, ali da najpre treba izračunati šta je najbolje za našu zemlju.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara u Oslu da li posle razgovora koje imao sa privrednicima u Norveškoj postoji konkretna zainteresovanost norveških privrednika.

„Velike investicije možemo da imamo, ali svako će da uloži u vetro park, jer na tržištu može skupo da prodaje struju, ali mi moramo da izračunamo šta je najbolje za našu zemlju, da postignemo neke stvari za nas, da dobijemo popust za tu električnu energiju i pogodnosti“, objasnio je Vučić.

On je rekao i da to nisu laki dogovori, a da je najlakše privući zelene investicije.

„Ima mnogo zelenih investicija, ali treba da pronađemo sta je nas najveći interes u tome“, ukazao je Vučić.

On je dodao da je u Norveškoj danas naučio kako da se koriste baterije u obnovljivim izvorima energije, za cuvanje i balansiranje energije, ali da je uz to potrebno graditi reverzibilne elektrane, ako želite da imate solarne panele i vetro parkove.

Vučić je naveo da je razgovarano o tome da Srbija do 2050. godine treba da uloži najmanje 32 milijarde evra u enrgetiku , što je oko milijardu i po godišnje.

On je dodao da je samo u elektromrežu Srbije, dalekovode i niskonaponski deo potrebno uložiti oko 10 milijardi.

„To su gromni troskovi da bismo mogli da pratimo svet i da imamo više udela i obezbedimo dovoljne količine energije i da bi zamenili fosilna goriva obnovljivim izvorima. Mi zato radimo sa najboljima u svetu“, naveo je on.

Napomenuo je i da u Norveškoj prave litijumske baterije dok Srbija kao noj zabija glavu u pesak.

„Industrija i energetika donose profit i prave razliku, zemlja živi od toga“, istakao je Vučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar