U trendu

SZO: Milioni preminuli od korona virusa, tačan broj umrlih nije moguće znati

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenila je danas da je korona virus ubio „najmanje 20 miliona ljudi“ za tri godine, ali zbog različitog kriterijuma brojanja žrtava od zemlje do zemlje i politički osetljive prirode tih zdravstvenih podataka, nemoguće je znati tačan broj umrlih od posledica tog virusa.

Zvanični izveštaj SZO pokazuje 6,9 miliona smrtnih slučajeva od korona virusa do 3. maja. Taj podatak se nalazi na sajtu te organizacije UN-a i stalno je ažuriran.

Kako su istraživači SZO objasnili u članku objavljenom u stručnom časopisu Nejčer (Nature) u decembru, zvaničan broj žrtava je svakako daleko ispod realnosti.

Zbog nedostatka zdravstvene infrastrukture, neke zemlje izuzetno su sporo otkrivale virus i zbog toga su kasnije prijavljivale smrtne slučajeve.

SZO je takođe navela i različite kriterijume u zemljama, tako da su neke samo prijavljivanje smrtne slučajeve korona virusa od respiratornih problema.

U Indiji gde stručnjaci strahuju da je bilo možda i najviše žrtava, statistika ide sporo, jer se stopa mortalitera računa po godinama i polu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar