U trendu

SZO pozvala SAD da podele podatke o poreklu korona virusa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je danas sve zemlje da podele svoje informacije o poreklu korona virusa pošto su američke vlasti ocenile da je u pitanju incident u laboratoriji koji je izazvao pandemiju.

Poslednjih dana, poreklo pandemije korona virusa ponovo je privuklo svetsku pažnju.

„Ako zemlja ima informacije o poreklu pandemije, od suštinskog je značaja da se te informacije podeli sa SZO i međunarodnom naučnom zajednicom“, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus).

Prema njegovim rečima, nije reč o „ukazivanju krivice“, već o razumevanju kako je počela pandemija da bi se sprečile buduće epidemije.

Direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Kristofer Vrej (Christopher Wray) nedavno je ocenio da se korona virus verovatno proširio incidentom u kineskoj laboratoriji.

Takvu ocenu je iznelo i američko Ministarstvo energetike.

Predstavnica SZO Marija van Kerhove (Mari van Kerkhove) rekla je da je agencija zatražila informacije o tome od visokih zvaničnika američkog predstavništva pri UN-u u Ženevi.

„Poslali smo zahteve za informacije o poslednjem izveštaju Ministarstva energetike, ali i o dodatnim izveštajima raznih američkih agencija“, rekla je ona i dodala da SZO u ovom trenutku nema pristup tim izveštajima ili podacima koji su omogućili te izveštaje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.