SZO pozvala SAD da podele podatke o poreklu korona virusa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je danas sve zemlje da podele svoje informacije o poreklu korona virusa poลกto su ameriฤke vlasti ocenile da je u pitanju incident u laboratoriji koji je izazvao pandemiju.

Poslednjih dana, poreklo pandemije korona virusa ponovo je privuklo svetsku paลพnju.

„Ako zemlja ima informacije o poreklu pandemije, od suลกtinskog je znaฤaja da se te informacije podeli sa SZO i meฤ‘unarodnom nauฤnom zajednicom“, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus).

Prema njegovim reฤima, nije reฤ o „ukazivanju krivice“, veฤ‡ o razumevanju kako je poฤela pandemija da bi se spreฤile buduฤ‡e epidemije.

Direktor ameriฤkog Federalnog istraลพnog biroa (FBI) Kristofer Vrej (Christopher Wray) nedavno je ocenio da se korona virus verovatno proลกirio incidentom u kineskoj laboratoriji.

Takvu ocenu je iznelo i ameriฤko Ministarstvo energetike.

Predstavnica SZO Marija van Kerhove (Mari van Kerkhove) rekla je da je agencija zatraลพila informacije o tome od visokih zvaniฤnika ameriฤkog predstavniลกtva pri UN-u u ลฝenevi.

„Poslali smo zahteve za informacije o poslednjem izveลกtaju Ministarstva energetike, ali i o dodatnim izveลกtajima raznih ameriฤkih agencija“, rekla je ona i dodala da SZO u ovom trenutku nema pristup tim izveลกtajima ili podacima koji su omoguฤ‡ili te izveลกtaje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.