U trendu

SZO: Produžetak razmaka između doza najviše do šest nedelja

ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala je preporuku da vremenski razmak između dve doze vakcine „Fajzer“/“Bajontek“ može da bude proširen na do šest nedelja, prenosi AP.

Strateška savetodavna grupa eksperata za imunizaciju pri SZO poznata kao SAGE objavila je danas formalne smernice za administriranje vakcine u kojima je navela da je preporučeni interval između dve doze od 21 do 28 dana.

SZO je takođe primetila da se niz zemalja suočava sa izuzetnim okolnostima ograničenja na zalihe vakcine kombinovan sa velikim opterećenjem zbog bolesti, kao i da su neke države razmotrile odlaganje administriranje druge doze kako bi prvu primio što veći broj ljudi.

Ovaj pragmatični pristup je utemeljen na trenutno dostupnim podacima kliničkih ispitivanja i može da se smatra odgovorom na „izuzetne epidemiološke okolnosti“, navodi SZO i ističe da bi zemlje koje žele da produže interval trebalo da budu sigurne da će vakcinisani pacijenti imati pristup drugoj dozi.

SZO je rekla da još uvek nema dostupnih podataka o zamenljivosti vakcine „Fajzer/Biontek“ drugim vakcinama protiv kovid-19. Organizacija je takođe navela da nema dokaza o tome da li vakcinacija smanjuje rizik prenošenja virusa drugim ljudima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.