U trendu

SZO projekat za iskorenjavanje bakterijskog meningitisa

ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nastoji da iskoreni baketerijski meningitis, najsmrtonosniji oblik ove bolesti, do 2030. godine putem povećanja svesti i dostupnosti medicinskih tretmana.

„Globalna mapa puta za pobedu nad meningitisom do 2030“ je projekat koji je danas predstavljen na virtuelnom događaju u Ženevi, a koji se fokusira na sprečavanje infekcija i poboljšanje nege i dijagnostike za one koji obole od ove bolesti, prenosi Rojters.

„Gde god se pojavi, meningitis može biti smrtonosan i iscrpljujući, brzo pogađa, ima ozbiljne zdravstvene, ekonomske i socijalne posledice i izaziva razorne epidemije“, poručio je direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebresius.

Bolest je najrasprostranjenija u više od 20 zemalja podsaharske Afrike, a ako se ne leči, bakterijski meningitis može da uzrokuje epidemije koje se brzo šire, i u kojima u proseku jedna od 10 zaraženih osoba umre, a jedna od pet osoba ostane s hroničnim posledicama koje uključuju napade, gubitak sluha i vida i neurološka oštećenja.

Program koji vodi SZO takođe ima za cilj da prepolovi ukupan broj slučajeva ove bolesti i smanjenje smrtnosti od bakterijskog meningitisa za 70 odsto.

Meningitis je opasna upala membrane koja okružuje mozak i kičmenu moždinu, iako je najčešće uzrokovan bakterijskim i virusnim infekcijama, bakterijski meningitis ubija više ljudi nego bilo koji drugi oblik bolesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.