U trendu

SZO smatra da se epidemija kovida u Severno Koreji pogorsava

LONDON – Izvršni direktor Programa SZO za vanredne zdravstvene situacije, Mark Rajan, izjavio je da zdravstvena agencija UN pretpostavlja da se epidemija korona virusa u Severnoj Koreji pogoršava uprkos nedavnim suprotnim tvrdnjama severnokorejskih vlasti.

Rajan je apelovao na severnokorejske vlasti da pruže više informacija o epidemiji kovida-19 u toj zemlji.

„Veoma je teško objaviti odgovarajuću analizu kada nemamo pristup potrebnim podacima“, izjavio je Rajan u sredu na konferenciji za novinare, prenosi AP.

SZO je ranije izrazila zabrinutost zbog uticaja kovida-19 na stanovništvo Severne Koreje, za koje se veruje da je uglavnom nevakcinisano.

Rajan je kazao da je SZO više puta ponudila tehničku pomoć i zalihe severnokorejskim zvaničnicima, uključujući ponudu vakcina protiv kovida-19 u najmanje tri navrata.

Prošle nedelje, severnokorejski lider Kim Džong Un i drugi najviši zvaničnici razgovarali su o reviziji strogih protivepidemijskih ograničenja, ali su ostali pri tvrdnji da epidemija kovida-19 u toj zemlji usporava, navodi AP.

Vlada Severne Koreje saopštila je da oko 3,7 miliona njenih građana ima visoku temperaturu ili se sumnja da imaju kovid-19, ali nije otkrila koliko se ljudi oporavilo i druge detalje.

Rajan je naveo da SZO sarađuje sa susedima Severne Koreje, kao što su Kina i Južna Koreja kako bi utvrdila detalje o zdravstvenoj situaciji u toj zemlji, istakavši da bi tamošnja epidemija mogla da ima globalne implikacije, prenosi američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar