U trendu

SZO: Spremamo zahtev za slanje vakcina protiv kolere Haitiju

ŽENEVA – Portparol Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Kristijan Lindmajer izjavio je danas da će ta organizacija poslati zahtev za snabdevanje Haitija oralnim vakcinama protiv kolere, nakon iznenadnog povratka bolesti u zemlju paralizovanu nasiljem kriminalnih bandi, prenosi Rojters.

„Priprema se zahtev za podnošenje Međunarodnoj koordinacionoj grupi (ICG) za hitnu nabavku oralne vakcinacije“, rekao Lindmajer na brifingu za novinare u sedištu SZO u Ženevi.

Haiti se suočava sa hronični problemima sa nasiljem kriminalnih bandi, ekonomskom i političkom krizom, a građanski nemiri širom ostrva eskalirali su nakon što su 11. septembra vlasti najavile ukidanje državnih subvencija za gorivo, što je dovelo do vrtoglavog skoka cena benzina i dizela.

To je primoralo neke bolnice, koje se snabdevaju dizel agregatima, da se zatvore, a negativno je uticalo na transport i veliki deo svakodnevnog života, prenosi Rojters.

Protest na ulicama glavnog grada Port-o-Prensa je održan u ponedeljak, na dan kada je trebalo da se škole ponovo otvore nakon jednomesečnog odlaganja nastavka nastave, posle letnjeg raspusta zbog ekonomske krize.

Demonstracije dolaze i nakon što je ministar zdravlja Haitija saopštio da je najmanje sedam ljudi umrlo od kolere, što ukazuje na probleme sa pristupom čistoj vodi za piće u najsiromašnijoj zemlji u Americi, navodi Rojters, uz napomenu da je u epidemiji ove bolesti 2010. na ostrvu umrlo oko 10.000 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar