U trendu

SZO: U Africi se ocekujue pad smrtnosti od korone za 94 odsto

JOHANESBURG – Očekuje se da će smrtni slučajevi na afričkom kontinentu od kovida-19 opasti za skoro 94 odsto u 2022. u odnosu na prošlu godinu, navodi se u analizi Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koja je danas objavljena.

Prethodna 2021. godina je bila najsmrtonosnija godina kada je reč o pandemiji u Africi, a kovid-19 je bio sedmi glavni uzrok smrti, odmah iza malarije, preneo je Rojters.

„Naša najnovija analiza ukazuje na to da će se procenjeni broj smrtnih slučajeva u afričkom regionu smanjiti na oko 60 dnevno, 2022… Prošle godine smo gubili u proseku 970 ljudi svakog dana“, rekao je direktor SZO za Afriku Matšidiso Moeti na virtuelnoj konferenciji za novinare.

Pad u brojevima je posledica povećane vakcinacije, poboljšanog odgovora na pandemiju i prirodnog imuniteta stečenog od prethodnih infekcija, saopštila je SZO.

Smrtnost od kovid-19 u Africi je neujednačena, bogatije zemlje i južne afričke nacije imale su oko duplo veću stopu smrtnosti od siromašnijih u drugim delovima Afrike, delom zbog pratećih bolesti koje povećavaju rizik od smrti, pokazala je analiza SZO.

Do kraja godine se očekuje oko 23.000 smrtnih slučajeva, pod uslovom da trenutne varijante i obrasci prenosa ostanu isti, navodi se u analizi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.