Tači i Pompeo u Vašingtonu o dijalogu BG i PR

VAŠINGTON – Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači sastao se u sredu u Vašingtonu sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom s kojim je, kako se navodi u saopštenju objavljenom na njegovomsajtu, razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine.

„Konačni mirovni sporazum između Kosova i Srbije značiće mir za čitavu jugoistočnu Evropu, okretanje prema budućnosti, kao i razvoj i prosperitet“, navodi se u saopštenju da je Tači rekao tokom razgovora sa Pompeom.

Kako se dodaje, Tači je rekao da će Priština nastaviti da koordinira „svaki svoj korak“ sa SAD.

On je, takođe, preneo Pompeu „duboku zahvalnost naroda i kosovskih institucija zbog konstantne podrške SAD tokom poslednjih decenija“.

Tači je prethodno, kako se navodi u odvojenom saopštenju objavljenom na njegovom sajtu, razgovarao sa zamenikom američkog ministra odbrane Dejvidom Norkvistom.

Norkvist je, dodaje se, ocenio da je vitalno za bezbednost u jugoistočnoj Evropi da Kosovo što pre „postane članica NATO-a“.

Tači je rekao da je zadovoljan podrškom SAD osnivanju vojske Kosova i zatražio da se saradnja poveća još više.

„Kosovo ima svoju profesionlanu vojsku, po NATO standardima, koja je spremna da bude obuhvaćena u humanitarnim i mirovnim misijama u svetu, rame uz rame sa SAD“, rekao je Tači, saopšteno je iz njegovog kabineta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.