U trendu

Tači: Sporazum može da bude postignut ove godine

BRATISLAVA – Predsednik privremenih vlasti u Prištini Hašim Tači izjavio je danas da veruje da sporazum Beograda i Prištine može da bude postignut ove godine i da on mora biti sveobuhvatan i međunarodno priznat.

Tači je na panelu o dijalogu Beograda i Prištine u Bratislavi na GLOBSEC 2019 Forumu, na kojem govori i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao da je maratonski proces dijaloga u krizi zbog „nepotrebnog uslovljavanja“ od strane Beograda, ali da veruje da će sledeći dani i nedelje, do sastanka u Parizu, biti odlučujući za pozitivan ishod procesa i za dogovor.

„Verujem da dogovor može biti postignut ove godine, 2019“, istakao je Tači i dodao da bi taj sporazum trebalo da bude sveobuhvatan, finalni, međunarodno priznat i zaključen međusobnim priznanjem.

On je rekao da su takse na robu iz Srbije rezultat su „agresivnog ponašanja Srbije“, posebno kad je reč o onemogućavanju ulaska Kosova u Unesko i Interpol, ali da veruje je samit u Parizu mogućnost da se dijalog nastavi konkrentim koracima.

„Verujem da ćemo u narednim nedeljama napraviti pozitivnije okruženje, da ćemo prevazići prepreke, nastaviti dijalog i da pariski samit može da bude mogućnost da nastavimo dijalog konkretnim koracima ka finalizaciji u doglednoj budućnosti, u narednim mesecima“, rekao je Tači.

Cilj je veći nego prepreke sa kojima se suočavamo, koje nisu ništa vise nego dnevna politika, kaže Tači.

On je istakao da više od 70 odsto građana na KIM želi dijalog i postizanje sporazuma, da postoje različita mišljenja, ali da je cilj isti – da se postigne sveobuhvatan sporazum.

Tim sporazumom bi trebalo da se zatvore sva otvorena pitanja i koji će biti finalni, međunarodno i pravno priznat, te omogućiti i sačuvati multietnički karakter i realnost, bez granica među etničkim linijama, naveo je on.

Taj dogovor trebalo bi da bude zaključen i međusobnim priznanjem, rekao je Tači i dodao da bi takav dogovor doneo više mira i stabilnosoti na celom Balkanu i omogućio evropsku budućnost regionu.

On bi omogućio i da Kosovo postane član NATO, UN i EU, kaže Tači.

Da bi se takav dogovor postigao, potrebna je veće jedinstvo i koordinacija između SAD, Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije, i njihova koordinacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.