Tadžikistan: Vojska prvi put u istoriji u punoj pripravnosti

DUSHANBE – Oružane snage Tadžikistana stavljene su danas u stanje najviše pripravnosti prvi put od sticanja nezavisnosti, radi provere borbene gotovosti, saopštila je Kancelarija predsednika.

U saopštenju se precizira da je u stanje pripravnosti stavljeno 100.000 oficira i vojnika vojske Tadžikistana i 130.000 oficira i vojnika iz rezerve širom zemlje.

Inspekciju je naredio i sproveo predsednik države Emomali Rahmon, prenosi Tas s.

Predsednik je doputovao u bazu Nacionalne garde nakon završetka operacije koja je trajala tri sata pod nazivom Granica 2021.
Provera borbene gotovosti je obuhvatila i 1.023 komada oružja, 3.167 motorinih i specijalnih vozila, 447 artiljerijskih oružja, 234 protivvazdušna sistema i 45 vojnih i transportnih aviona i helikoptera.

U obraćanju vojnicima, Rahmon je rekao da situacija u Avganistanu ostaje veoma napeta i nepredvidiva i da je u tom smislu vojsci, ali i drugim službama naređeno da podignu borbenu gotovost na najviši nivokako bi sprečili stvarne i potencijalne pretnje i preduzeli odgovarajuće hitne mere.

Nakon njegovog govora usledila je vojna parada u kojoj je učestvovalo 10.000 vojnika, pripadnika drugih službi i rezervista.

Tadžikistan se graniči sa Avganistanom gde su se intenzivirale borbe između vladinih snaga i talibana nakon što je ameirčki predsednik Džo Bajden 14. aprila saopštio da je odlučio da okonča najdužu američki misiju u inostranstvu u istoriji.

Talibani tvrde da su preuzeli kontrolu nad skoro 85 odsto teritorije zemlje, uključujući pogranične regije sa pet zemalja – Iranom, Kinom, Pakistanom, Tadžikistanom i Turkmenistanom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.