U trendu

Tadžiskistan negira da je granatirao selo Arku u Kirgistanu

DUŠANBE – Izveštaj Granične službe Kirgistanskog državnog komiteta za nacionalnu bezbednost o granatiranju koje je izveo Tadžikistan nema nikakve veze sa stvarnošću, izjavio je danas neimenovani izvor iz tadžikistanske agencije za sprovođenje zakona.

„Trenutno je situacija na tadžikistansko-kirgistanskoj granici, posebno u selu Arka u Leilekski okrugu u regionu Batkenski (Kirgistan) relativno mirna i nema granatiranja“, rekao je izvor za Tas s.

Prema njegovim rečima, međuvladina komisija koju čine delegati dveju zemalja trenutno radi u regionu Batkenski.

On je negirao izveštaj o granatiranju.

Ranije danas pres služba granične službe Kirgistana saopštila je da je tadžikistanska vojska otvorila vatru na kuće u Kirgistanu, u selu Arka.

Navedeno je da su stanovnici sela ranije bili evakuisani, da je situacija na granici između dve zemlje napeta i da su pogranične jedinice Kirgistana zauzele odbrambene položaje, prenela je agencija RIA Novosti.

Sukob između lokalnih stanovnika pograničnih regiona Kirgistana i Tadžikistana 29. aprila prerastao je u oružani sukob vojske dve zemlje. Sukobi su trajali više od šest sati, a poginulo je oko 40 ljudi, dok je više od 200 ranjeno.

Dve strane su uveče 29. aprila dogovorile prekid vatre i povlačenje snaga sa granice.

Razmena vatre nastavljena je u petak, a kasno popodne postignut je novi dogovor o primirju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.