U trendu

Tajland: Nova pravila o prolasku kraljevske kolone

BANGKOK – Tajlandski kralj naredio je policiji te zemlje da smanji zatvaranje puteva tokom prolaska kraljevske kolone, a kako bi se na taj način smanjili zastoji u saobračaju.

Komandant Sektora saobraćajne policije izjavio je danas da su nova pravila koja je izdao kralj Maha Vajiralongkorn testirana u glavnom gradu Bangkoku od oktobra.

On je rekao da će se nova pravila primenjivati u celoj zemlji, a odnose se samo na lična putovanja članova kraljevske porodice, a ne na ona koja uključuju službene dužnosti, prenosi AP.

„Inicijativa njegovog veličanstva je da pomogne u ublažavanju zastoja u saobraćaju. Testirali smo to mesecima i sada smo došli do mera koje saobraćajna policija širom zemlje mora da sledi“, rekao je komandant policije.

Nova pravila su kritikovana na drustvenim mrežama poslednjih meseci zbog velikih saobraćajnih gužvi nastalih kada su putevi zatvarani kako bi kraljevska kolona automobila mogla da prođe, što je neuobičajeno jer je kraljevska porodica zaštićena zakonom i kritika se tretira kao kleveta za šta je zaprećena kazna i do 15 godina zatvora.

Nove smernice su objašnjene u video snimku koji je objavila policija.

Prema tim smernicama, biće omogućeno da se saobraćaja nastavi sa suprotne strane puta od onog kojim prolazi kraljevska kolona, a dozvoljava se vozačima da koriste mostove i rampe koji prolaze preko ruta kolone.

Takođe se savetuje policiji da budu ljubazni kad objašnjavaju razlog zaustavljanja saobraćaja i da koriste zastrašivanje ili silu.

Trenutno se saobraćaj zaustavlja na letovima iz bezbednosnih razloga i zbog protokola koji nalaže da niko ne bi smeo da gleda članove kraljevske porodice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.