U trendu

Tajms: I Bolton svedok u procesu opoziva

VAŠINGTON – Američki predsednik Donald Tramp rekao je u avgustu svom tadašnjem saradniku da želi da zamrzne pomoć Ukrajini od 391 miliona dolara, dok mu tamošnji zvaničnici ne pomognu u istrazi o demokratama, uključujući i bivšeg demokratskog potpredsednika Džo Bajdena.

Prema pisanju Njujork tajmsa, to je opisano u neobjavljenom rukopisu bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džona Boltona, što bi moglo da pojača pritisak na republikance da Boltona pozovu kao svedoka u procesu opoziva Trampa, prenosi Rojters.

Bajden se smatra Trampovim glavnim rivalom na predstojećim predsedničkim izborima koji će se održati 3. novembra, a njegopv sin radio je za ukrajinsku energetsku kompaniju dok je Bajden bio američki potpredsednik.

U izjavi, advokat Boltona je sugerisao da je objava Tajmsa tačna i da je neobjavljeni Boltonov rukopis dostavio Savetu za nacionalnu bezbednost.

Tramp je negirao da je išta loše uradio i nazvao je proces opoziva sramotom.

„Nikada nisam rekao Džonu Boltonu da je pomoć Ukrajini povezana za istragu o demokratama, uključujući i Bajdene. U stvari, on se nikada nije na to požalio za vreme dok je bio na javnoj dužnosti“, napisao je Tramp na Tviteru.

Džej Sekulov koji pomaže u odbrani republikancima, rekao je da nema sumnje da se Bolton protivi odbrani predsednika zbog čega mora biti pozvan kao svedok.

Bolton je podneo ostavku na mesto savetnika za Nacionalnu bezbednost u septembru prošle godine nakon neslaganja sa predsednikom.

Kako se navodi, Bela kuća je naredila Boltonu i drugim zvaničnicima administracije da ne sarađuju u procesu opoziva, iako je Bolton ranije rekao da bi svedočio da ga pozovu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar