U trendu

Tajni susreti britanskih agenata i Merkelove, u BND-u ljuti

Nemačka kancelarka Angela Merkel imala je najmanje dva sastanka sa šefovima tri britanske tajne službe koji su je izvestili o terorističkim pretnjama u Nemačkoj i Evropi, o čemu nemački obaveštajci nisu bili obavešteni.

Ovi tajni susreti kancelarke naišli su na oštru kritiku nemačkih bezbednosnih stručnjaka, preneo je magazin Fokus.

Kancelarka Merkel za 12 godina svog mandata ni jedan jedini put nije došla na nedeljne brifinge sa predsednicima nemačkih bezbednosnih službi, rekao je jedan visoki vladih službenik za ovaj magazin.

„Zašto putuje u Englesku – zar više ne veruje svojim ljudima?“, zapitao je on.

Poslednji sastanak Merkelove i šefova britanskih agenata dogodio se u oktobru 2015. godine, na usamljenom imanju tadašnjeg britanskog premijera Dejvida Kamerona, nedaleko od Londona.

U znak zahvalnosti za podatke koje je dobila, a o čemu nemačke vlasti zvanično nisu znale, Merkelova je Britancima predala dosije nemačke obaveštajne službe (BND) o predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i analizu o situaciji na Krimu.

Prema navodima Fokusa, nemačke bezbednosne službe nisu znale za predaju ovih poverljivih dokumenata.

Britanci su kasnije u razgovorima sa nemačkim kolegama pokazali iznenađenje zbog toga što nemačke službe nisu bile obaveštene unapred o sastanku Merkelove sa tajnim službama u Engleskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.