U trendu

Tajvan: Kina upala u naš vazdusni prostor sa 38 aviona

TAJPEJ – Tajpej je danas oštro kritikovao Peking, nakon što je došlo do najvećeg upada kineskih ratnih aviona u vazdušni prostor Tajpeha, jer je 38 kineskih aviona ušlo je u defanzivnu zonu ostrva.

Tajvan, koji Peking smatra svojom teritorijom, žalio se više od godinu dana zbog čestih misija kineskih ratnih aviona u vazdušnoj zoni ovog ostrva, najčešće na jugozapadnom delu, u blizini ostrva Pratas. navodi Rojters.

Tajvanski lovci susreli su se sa 38 kineskih aviona u dva talasa u petak, saopštilo je tajvansko ministarstvo odbrane, koje je navelo da je Tajpej dodao lovce da upozore kineske avione, dok su protivvazdušni raketni sistemi odmah uključeni kako bi pratili situaciju, preneo je Rojters.

„Kina je bezobzirno učestvovala u vojnoj agresiji, nanoseći štetu regionalnom miru“, izjavio je danas premijer Tajvana Su Ceng-Čang.

U prvom talasu naletelo je 18 aviona tipa J-16 i četiri Su-30, plus dva bombardera H-6 sposobna da nose nuklearno oružje, kao i jedan avion za ciljanje podmornica, dok je u drugom talasu bilo 10 aviona J-6, dva H-6 i osmatrački avion, preciziralo je ministarstvo.

Kina zasad ništa nije komentarisala, a tokom prethodnih letova govorila je da išla da zaštiti suverenitet teritorije, ali i zbog „dosluha“ izmedu Tajvana i SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.