U trendu

Tajvan odustao od plana za kupovinu helikoptera od SAD

TAJPEJ – Tajvan je danas nagovestio da je odustao od plana za kupovinu naprednih novih helikoptera protiv podmornica od Sjedinjenih Država, rekavši da su preskupi.

Ministar odbrane Čiu Kuo-čeng je odgovarajući na pitanja u Parlamentu o nedavnim promenama u kupovini novog američkog oružja, prvo pomenuo slučaj helikoptera, rekavši da je cena previsoka i da je van okvira mogućnosti njihove zemlje, prenosi agencija Rojters.

Odložene su i dve druge kupovine naoružanja – M109A6 srednje samohodne haubičke artiljerijske sisteme i mobilne protivvazdušne rakete Stinger.

Čiu je rekao da su već potpisani ugovori za Stingerse i da je za njih plaćeno i da će Tajvan pritisnuti SAD ih isporuče.

„Ne gledamo na prodaju oružja kao na beznačajnu stvar i imamo rezervne planove“, dodao je on, ne objašnjavajući detalje.

SAD su ponudile alternative za M109A6, uključujući raketne bacače na kamionima, a ministar odbrane je rekao da još razmatraju opcije u vezi sa tim.

Tajvan je ranije saopštio da planira da kupi 12 protivpodmorničkih helikoptera MH-60R, proizvođača Lokid Martin Korpunit Sikorski, ali su domaći mediji izvestili da su Sjedinjene Države odbile prodaju jer nije u skladu sa potrebama ostrva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar