U trendu

Tajvan: Osam kineskih brodova ostalo u vodama nakon vežbi, Tajpej kritikuje Peking

TAJPEJ – Osam brodova kineske ratne mornarice je i nakon završetka trodnevnih vojnih vežbi ostalo u vodama oko Tajvana, saopštilo je danas ministarstvo odbrane u Tajpeju, a tajvanska predsednica Cai Ing-ven kritikovala je Peking zbog, kako je navela, „neodgovornog“ ponašanja.

Kina je započela vežbe u subotu, nakon što se Cai vratila u Tajpej posle sastanka u Los Anđelesu sa predsedavajućim Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Makartijem, prenosi Rojters.

Iako je Peking u ponedeljak uveče saopštio da su vežbe završene, ministarstvo odbrane Tajvana je saopštilo da je osam kineskih brodova ostalo u vodama oko ostrva, ali nije iznosilo više detalja.

„Kineske vojne vežbe izazvale su nestabilnost na Tajvanu i celoj oblasti i to su neodgovorni postupci velike zemlje regiona“, napisala je tajvanska predsednica Cai Ing-ven na Fejsbuku, nakon što je Peking završio trodnevne vežbe oko ostrva.

Kina, koja je upozorila SAD da ne dopuste Cai da poseti ili se sastane s Makartijem, nikada se nije odrekla upotrebe sile kako bi ostrvo koje smatra svojom teritorijom stavila pod kontrolu, navodi britanska agencija.

Cai je saopštila u objavi na Fejsbuku i da je kao predsednica „predstavljala svoju zemlju u svetu“ i da njene posete insostranstvu, uključujući zaustavljanja u SAD, nisu novost i da je to ono što građani Tajvana očekuju.

Ona je saopštila i da su tajvanske oružane snage i obalska straža reagovale smireno i profesionalno na kineske vojne vežbe.

„Iako su kineske vojne vežbe privedene kraju, nacionalna vojska i tim za nacionalnu bezbednost nastaviće da drže svoje položaje i brane zemlju“, dodala je Cai.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar