U trendu

Tajvan osudio nove vojne manevre Kine

TAJPEJ – Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana osudilo je danas odluku Kine da produži vojne manevre, ocenivši da „Peking i dalje namerno izaziva krizu i kontinuirano provocira“.

„Suočen s vojnim zastrašivanjem Kine, Tajvan se neće ni uplašiti, ni odustati. Tražimo da kineska vlada odmah prekine sa vojnim zastrašivanjem“, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova vlade u Tajpeju, prenosi Rojters.

Kineska vojska saopštila je danas, dan posle završetka velikih vojnih vežbi uz upotrebu bojeve municije oko Tajvana, da počinje nove manevre na moru i nebu oko tog ostrva.

Istočna borbena komanda Narodnooslobodilačke armije Kine saopštila je na društvenoj mreži Veibo da će uvežbavati izvođenje napada protiv podmornica i napade na moru, preneo je ranije Rojters.

Mnistarstvo spoljnih poslova Kine je saopštilo da je Tajvan deo Kine i da Kina izvodi vojne vežbe „na sopstvenoj teritoriji“ na otvoren, transparentan i profesionalan način.

Portparol tog ministarstva Vang Venbin izjavio je na konferenciji za novinare da su nadležne službe blagovremeno i u skladu sa međunarodnim pravom o tome izdale saopštenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar