U trendu

Tajvan: Podignuta optužnica protiv oficira zbog špijunaže

TAJPEJ – Tajvanski tužioci saopštili su danas da su podigli optužnicu protiv višeg oficira zbog optužbi za korupciju i narušavanje državne bezbednosti.

Optužnica ga tereti da je uzeo mito od kineskog agenta da bi delovao kao špijun.
Tužilaštvo u gradu Kaosjungu na jugu Tajvana saopštilo je za Rojters da traži 12-godišnju kaznu zatvora za pukovnika Hsiang Te-ena koji je u poslednje četiri godine primio oko 18.000 dolara od kineskog agenta koji je takođe bio penzionisani tajvanski oficir.

Tužilaštvo je navelo da je penzionisani oficir ubedio pukovnika, koji je razmišljao o tome da napusti oružane snage, da ostane u službi kako bi bio špijun, kao i da je pukovnik potpisao pismo kojim obećava da će se predati u slučaju rata sa Kinom.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je pukovnik osumnjičen za kršenje zakona o nacionalnoj bezbednosti i antikorupciji i da će nastaviti da sarađuje sa istražnim organima u vezi sa tim slučajem, prenela je britanska agencija.

Tajvansko ministarstvo je navelo da taj slučaj ukazuje da su kineski komunisti postali ozbiljna pretnja kada su u pitanju infiltracija, regrutovanje, prikupljanje obaveštajnih podataka i krađa tajnih podataka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.