U trendu

Talas dezinformacija o vakcinama preti brazilskim domoricima

BRAZILIJA – Lažne informacije koje dolaze od političara i propovednika stižu do udaljenih amazonskih selia putem aplikacije Vacap, izveštava Žilijana Granjani iz BBC njuz servisa za Brazil.

Helikopter pun zdravstvenih radnika i vakcina protiv kovid-19 je poleteo iz Labree, koja se naalzi u južnom delu Amazona, i krenuo ka selu udaljenom 50 kilometara.

Ali seljani, koji su deo domorodačkog plemena Žamamadi, „pozdravili“ su helikopter naoružani lukom i strelama i tražili su da letelica ode, dodaje se u izveštaju.

Oni su čuli lažne glasnine o vakcinama i tražili uverenja religioznih misionara – ne doktora – pre nego što dobiju doze, a helikopter je odleteo bez davanja ijedne vakcine.

Mnogo loših informacija o vakcinama kruži Vacapom, ali ne dolazi od seljana, već od verskih lidera i političara, a među njima je i predsednik Brazila Žair Bolsonaro.

„Niko me ne može naterati da primim vakcinu“, rekao je Bolsonaro u septembru, a onda je dodao da „brazilski narod neće biti ničije zamorče“ i da „neće primiti vakcinu i tačka“.

Njegove reči su raširili bizarne i lažne tvrdnje, karakteristične za antivakserske onlajn grupe, kako kovid-19 vakcine menjaju ljudski DNK.

„Ako postanete aligator, to je vaš problem… Ako ženi poraste brada ili muškarac počne da priča glasićem, oni (farmaceutske kuće) nemaju ništa s tim“, navodi BBC objavde sa interneta.

Upravo su takve izjave uzele maha među domorocima, kaže Indijanara Mačado, medicinska sestra iz Centralno-zapadnog brazilskog regiona.

„Ljudi u selu se pitaju – ako predsednik nije uzeo vakcinu, kako mi da uzmemo“, kaže ona.

Lokalni novinar je citirao nedavni primer koji je cirkulisao aplikacijom – pojavila se priča o tome kako je 900 domorodaca Šingu umrlo nakon primanja vakcine, ali je informacija bila lažna, dodaje BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.