U trendu

Talibani istakli zastavu u Panširu, Masud negira poraz

KABUL – Talibani su istakli svoju zastavu ispred guvernerove kancelarije u Panširu, pokrajini koja je odupirala njihovoj vlasti, nakon što su objavili da je ona osvojena.

Stotine Avganistanaca izašle su u ponedeljak na ulice u prestonici Kabulu i u Mazar-i-Šarifu, protestujući zbog talibanske vladavine i u znak podrške pokretu otpora u Panširu koji vodi Ahmad Masud, prenosi Al Arabija.

Video snimci na društvenim mrežama prikazuju grupe ljudi koje marširaju ulicama i skandiraju „smrt Talibanima, živeo Avganistan“.

Panšir je bio poslednji deo Avganistana gde talibani nisu imali potpunu kontrolu, a u njemu deluje anti-talibanski pokret Nacionalni front otpora (NRF) koji se mobilisao pod vođstvom Ahmada Masuda, ubijenog heroja antisovjetskog otpora Ahmada Šaha Masuda.

Nakon nekoliko dana intenzivnih borbi i velikih gubitaka na obe strane, talibani su u ponedeljak proglasili pobedu, dok je snage otpor negiraju poraz.

Portparol talibanskog pokreta Zabihulah Mudžahid na konferenciji za novinare saopštio je da su snage otpora dale „negativne odgovore“ kada su talibani pokušali da pregovaraju, dodajući da nisu zabeležene nikakve civilne žrtve prilikom preuzimanja Panšira.

Masud je objavio audio poruku u kojoj je pozvao na „nacionalni ustanak“ i optužio talibane da koriste „strane plaćenike“, a obećao da će NRF nastaviti borbu.

Mesto gde se trenutno nalaze vođa otpora Masud i Amrulah Saleh, bivši potpredsednik Avganistan koji se pridružio njegovim snagama nakon pada Kabula, nije trenutno poznato.

Saleh se proglasio vršiocem dužnosti nakon što je predsednik Ašraf Gani pobegao iz zemlje nakon preuzimanja vlasti od strane talibana 15. avgusta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.