U trendu

Talibani istakli zastavu u Panširu, Masud negira poraz

KABUL – Talibani su istakli svoju zastavu ispred guvernerove kancelarije u PanÅ¡iru, pokrajini koja je odupirala njihovoj vlasti, nakon Å¡to su objavili da je ona osvojena.

Stotine Avganistanaca izašle su u ponedeljak na ulice u prestonici Kabulu i u Mazar-i-Šarifu, protestujući zbog talibanske vladavine i u znak podrške pokretu otpora u Panširu koji vodi Ahmad Masud, prenosi Al Arabija.

Video snimci na druÅ¡tvenim mreÅŸama prikazuju grupe ljudi koje marÅ¡iraju ulicama i skandiraju „smrt Talibanima, ÅŸiveo Avganistan“.

Panšir je bio poslednji deo Avganistana gde talibani nisu imali potpunu kontrolu, a u njemu deluje anti-talibanski pokret Nacionalni front otpora (NRF) koji se mobilisao pod vođstvom Ahmada Masuda, ubijenog heroja antisovjetskog otpora Ahmada Šaha Masuda.

Nakon nekoliko dana intenzivnih borbi i velikih gubitaka na obe strane, talibani su u ponedeljak proglasili pobedu, dok je snage otpor negiraju poraz.

Portparol talibanskog pokreta Zabihulah MudÅŸahid na konferenciji za novinare saopÅ¡tio je da su snage otpora dale „negativne odgovore“ kada su talibani pokuÅ¡ali da pregovaraju, dodajući da nisu zabeleÅŸene nikakve civilne ÅŸrtve prilikom preuzimanja PanÅ¡ira.

Masud je objavio audio poruku u kojoj je pozvao na „nacionalni ustanak“ i optuÅŸio talibane da koriste „strane plaćenike“, a obećao da će NRF nastaviti borbu.

Mesto gde se trenutno nalaze vođa otpora Masud i Amrulah Saleh, bivÅ¡i potpredsednik Avganistan koji se pridruÅŸio njegovim snagama nakon pada Kabula, nije trenutno poznato.

Saleh se proglasio vršiocem duşnosti nakon što je predsednik Ašraf Gani pobegao iz zemlje nakon preuzimanja vlasti od strane talibana 15. avgusta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.