U trendu

Talibani napreduju ka centrima gradova posle 20 godina

KANDAHAR – Talibani pojačavaju pritisak na neke od najvećih avganistanskih gradova, napadajući gusta tranzitna čvorišta i gurajući liniju fronta duboko u urbane delove, prvi put otkako su skinuti sa vlasti pre skoro dve decenije, navodi „Vašington post“.

Talibanski borci su u subotu gađali aerodrome u Kandaharu i Heratu, dva velika grada u Avganistanu i dva vrlo prometna ekonomska centra.

Napadi su poremetili trgovinu, iako su se letovi sa aerodroma u Heratu u međuvremenu nastavili.

„Došlo je do velike eksplozije, cela soba je počela da se trese. Tri rakete su pale u roku od nekoliko sekundi i oštetile su jednu od pisti“, rekao je Masud Ahmad Pašut, direktor aerodroma u Kandaharu, koji je bio u aerodromskoj zgradi za vreme napada.

Ovi napadi označavaju potencijalno ključan momenat u konfliktu između avganistanskih vlasti i talibana, ocenjuje „Vašington post“.

Prethodno, okršaji su se uglavnom odigravali u ruralnim delovima zemlje ili manjim gradovima, koje ciljaju militanti.

Napadi velikih razmera u Kandaharu i Heratu, drugom i četvrtom najvećem gradu u Avganistanu, imaju potencijal da ugroze milione civila, dodaje se u tekstu.

Portparol bezbednosnih snaga, general Adžmal Šinvari rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da su sve trupe na povećanom oprezu zbog „vanredne situacije“ u Kandaharu i Heratu.

Još nekoliko stotina vojnika je poslato u provincije gde su Kandahar i Herat, kao pojačanje.

Talibanski napadi u kandaharskoj provinciji traju mesecima, ali prethodnih dana, grupa se sve više i više približava centru grada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar