U trendu

Talibani ubili komandanata Dostumove milicije

KABUL – Talibani su danas pojačali sukobe sa vladinim snagama, a njihov cilj je bila milicija Abdula Rašida Dostuma koja sarađuje sa vlastima u Kabulu, čime se produžava njihova višemesečna ofanziva u avganistanskim pokrajinama.

Vlasti su danas potvrdile da je, u blizini grada Šebergana, ubijeno najmanje 10 avganistanskih vojnika, kao i komandant naoružanih pripadnika Dostumove milicije, koju čine Uzbeci iz Avganistana.

„Talibani su ove nedelje izveli oružane napade na periferiji Šebergana i tokom teških sukoba ubijen je komandant provladinih snaga milicije lojalan Dostomu“, saopštio je vladin zvaničnik Abdul Kader Malia, prenosi Rojters.

Talibani, koji se bore za ponovno uspostavljanje vlasti, nakon što su ih 2001. godine zbacile snage predvođene SAD, pojačale su svoju kampanju kako bi porazile vladu koju podržava Vašington, jer američke snage završavaju povlačenje iz ove zemlje nakon 20 godina.

Talibani i avganistanska vojska vode već dve nedelje žestoke borbe za grad Laškar Gah, prestonicu provincije Helmand, a Ujedinjene nacije su ove nedelje saopštile da se duboko zabrinute zbog bezbednosti desetina hiljada ljudi zarobljenih u ovom gradu.

Poslednjih meseci talibani su stekli kontrolu nad desetinama okruga i više provincija na severu zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.