U trendu

Talibani zabranili rad avganistanskim ženama zaposlenima u UN u Nangarharu

DŽALALABAD -Talibani su zabranili rad avganistanskim ženama zaposlenima u Ujedinjenim nacijama (UN) u istočnoj avganistanskoj provinciji Nangarhar.

UN misija u Avganistanu (UNAMA) je izrazila „ozbiljnu zabrinutost“ zbog ovog poteza lokalnih vlasti, prenosi Gardijan.

UNAMA je na Tviteru podsetila vlasti u Nangarharu da misija UN ne može da funkcioniše i dostavlja pomoć koja spasava živote bez žena zaposlenih u ovoj organizaciji.

Generalni sekretar UN Antonio Gutiereš je saopštio da „oštro osuđuje“ ovu zabranu.

Ako ova mera ne bude ukinuta, ona će neizbežno potkopati našu sposobnost da dostavljamo pomoć koja spasava živote, napisao je Gutiereš na Tviteru.

Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik je izjavio da su žene koje rade u UNAMI od ključne važnosti za operacije kojima se spasavaju životi ljudi u Avganistanu.

On je dodao da UNAMA „pokušava da dostavlja humanitanu pomoć za 23 miliona muškaraca, žena i dece“ u Avganistanu.

Portparoli talibana nisu odmah bili dostupni za komentar, tako da nije bilo jasno da li se ova zabrana odnosi samo na provinciju Nangarhar.

Talibani su nakon ponovnog dolaska na vlast u Avganistanu u avgustu 2021. godine obećali da će njihova vladavina ovog puta biti umerenija, ali uprkos tome su uveli niz ograničenja za žene, podseća britanski list.

Devojčice ne mogu da nastave školovanje posle šestog razreda osnovne škole, a ženama je, između ostalog, uskraćena mogućnost studiranja, kao i putovanja bez pratnje muškarca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.