U trendu

Talibani zauzeli i 4. provincijsku prestonicu u Avganistanu

KABUL – Talibani su danas preuzeli kontrolu nad još jednim glavnim gradom neke provincije u Avganistanu, izjavio je jedan avganistanski zvaničnik.

Prema rečima Mohamada Nor Rahmanija, šefa veća severne provincije Sar-e Pul, talibani su zauzeli glavni grad te pokrajine posle više od nedelju dana otpora avganistanskih snaga bezbednosti, nakon čega je grad Sar-e Pul pao u njihove ruke, prenosi agencija AP.

Vladine snage su se sada potpuno povukle iz pokrajine, rekao je Rahmani.

Nekoliko provladinih zapovednika iz lokalne policije predali su se talibanima bez borbe, dozvoljavajući pobunjenicima da preuzmu kontrolu nad čitavom provincijom, naveo je Rahmani.

Grad Sar-e Pul je četvrti grad neke provincije koji je pripao talibanima, nakon što su se još tri druge provincijske prestonice našle potpuno pod kontrolom talibana: grad Zarandž, glavni grad zapadne provincije Nimroz, grad Šibirgan, glavni grad severne provincije Zavzjan, i Talekan, glavni grad druge istoimene severne provincije.

Talibani su i na pragu preuzmanja kontrole nad gradom Kunduz, glavnim gradom severne provincije Kunduz.

U nedelju su postavili zastavu na njegovom glavnom gradskom trgu, pokazao je video snimak do kojeg je došla agencija Asošiejted pres.

Zauzimanje tog grada bilo bi značajan dobitak za talibane i test njihove sposobnosti da zauzmu i zadrže teritoriju u sklopu njihove kampanje borbe protiv vlade koju podržava Zapad.

To je jedan od većih gradova u zemlji sa više od 340.000 stanovnika i bio je ključno područje koje su zapadne trupe godinama branile od preuzimanja talibana.

Militanti su intenzivirali svoje napade po većem delu Avganistana, okrenuvši oružje prema prestonicama provincija nakon što su zauzeli veliki deo zemlje u uglavnom ruralnom području.

Ofanziva talibana širom zemlje pojačala se pošto su američke i NATO trupe ovog leta počele da okončavaju povlačenje iz Avganistana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar