U trendu

Tamura: Kontaminacija vakcine verovatno zbog igle

TOKIO – Japanski ministar zdravlja Norihisa Tamura saopštio je da je velika verovatnoća da su strane materije pronađene u vakcinama protiv kovid-19 prouzvođača Moderna posledica zabadanja igala u bočice.

Neke serije vakcine Moderne privremeno su povučene u prefekturi Okinava u nedelju nakon što su u bočicama i špricevima otkrivene strane materije, a ministarstvo zdravlja saopštilo je da su igle možda nepravilno umetnute u bočice, čime su odlomljeni delovi gumenog čepa, prenosi Rojters.

„Bez obzira na razlog kontaminacije rečeno nam je da nema bezbednosnih ili drugih problema“, rekao je novinarima Tamura.

Ministar je dodao da nije neuobičajeno da strani materijal uđe u bočicu s drugim vakcina, kao i da će se se nastaviti prikupljanje informacija i obaveštavanje o svim novim saznanjima u ovom slučaju.

Japan se trenutno suočava sa najvećim talasom infekcija kovid-19 tokom pandemije, koji je prouzrokovala visoko prenosiva Delta varijanta virusa.

Ministar zadužen za kampanju vakcinacije Tari Kono, izjavio je danas da želi da ubrza isporuku vakcina opštinama koje su bile prisiljene da zaustave vakcinaciju zbog nedostatka doza, a imunizaciju su dodatno otežala kašnjenja uvezenih vakcina i otkrivanje kontaminacije u nekim dozama Moderne i obustave upotrebe tri serije vakcine prošle nedelje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.