U trendu

Tanjug sa bečkom policijom u kontroli „2G“ dokumenata

BEČ – Policija u Austriji svakodnevno, od uvođenja takozvanog „2G“ pravila i lokdauna za nevakcinisane, vrši sveobuhvatne kontrole poštovanja tih epidemioloških mera, u koje je u Beču povela i reportera Tanjuga.

Večeras je, u centru Beča, na trgu Štefansplac, ispred katedrale Svetog Stefana, sprovedena kontrola posetioca božićne pijace.

Policajci su od građana, Bečlija, ali i brojnih turista, zatražili dokaz o vakcinaciji ili preležanom kovidu 19, ne stariji od 180 dana, bez kojeg nema pristupa ugostiteljskim, zabavnim i kulturnim objektima i okupljanjima.

Većina je dokaz imala na mobilnom telefonu, a policija skeniranjem utvrđuje da li je sertifikat važeći i ispravan.

Manji broj dokument je imao na papiru, što ne predstavlja problem policiji za proveru.

Među proverenima bio je i jedan turista iz Niša, Dimitrije Rakić, koji je za kontrolu koristio novi sertifikat eUprave sa QR kodom prilagođenim za EU.

„Danas smo u hotelu izvadili novi sertifikat. Kada smo ulazili na ovu lokaciju pitali su nas za sertifikat i pokazali smo naš, i sve je prošlo u najboljem redu. Sertifikat je skeniran i prihvaćen bez problema“, rekao je on.

Nišlija je kazao da je uz novi sertifikat mnogo lakše putovati, jer omogućuje da se potvrde više ne nose u štampanoj formi.

Tokom akcije u centru Beča, a kontrolisano je više stotina ljudi, nije bilo nijednog građanina koji nije imao potrebna dokumenta.

Portparolka bečke policije Barbara Gas za Tanjug kaže da Bečlije uglavnom poštuju sve epidemiološke mere.

„Od pre par dana stupio je na snagu lokdaun za nevakcinisane i policija učestvuje, u skladu sa zakonom, u kontroli tih mera. Tu kontrolu sprovodimo sveobuhvatno, kako prilikom rutinskih kontrola tražimo i 2G dokaz, ali imamo i posebne patrole koje vrše kontrolu na javnim mestima sa velikom frekvencijom“, objasnila je ona.

Rekla je da policija od početka pandemije kontroliše poštovanje svih mera i da su Bečlije do sada dale veliki doprinos u borbi protiv pandemije.

„Mere se uglavnom poštuju. I sada, sa lokdaunom nevakcinisanih naše je iskustvo takvo da većina građana poštuje mere. One koji sa sobom nemaju 2G dokument pokušavamo najpre da informišemo o potrebi da ga nose sa sobom, jer policija je pre svega partner građana. Ako se radi o nerazumnim osobama onda tek kažnjavamo ili pišemo prijave“, dodala je Gas.

Upitana kako će biti od ponedeljka kada stupa na snagu potpuni lokdaun u Austriji, rekla je da odgovarajuća uredba još nije objavljena, ali da se zna da će biti zaključavanja i da će policija svakako nastaviti kontrole.

Inače u centru Beča, na dan kada je austrijska vlada objavila da će u ponedeljak primeniti meru potpunog zaključavanja, velika je gužva.

Čini se da su građani izašli da se prošetaju i iskoriste poslednje sate do ograničenja slobode kretanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.