U trendu

Tegeltija: Danas u BiH stiže nova količina vakcine iz Srbije

SARAJEVO – Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je da danas u BiH stiže još jedna količina vakcina koju je Vlada Srbije donirala Bosni i Hercegivini.

„Moram da se zahvalim Vladi Srbije, predsedniku Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, na pomoći koji su pružili BiH i drugima u regionu, kada je reč o snabdevanju vakcinama. Danas u BiH dolazi još jedna količina vakcina koju je Vlada Srbije donirala BiH“, rekao je Tegeltija na „Tirana ekonomskom forumu“, na kojem je učestvovala i premijerka Srbije.

Inače, predsednik Aleksandar Vučić je 2. marta u Sarajevu uručio 5.000 vakcina BiH, kao donaciju Srbije.

Tegeltija je iskazao razočarenje, koje je, kaže, ne samo njegovo lično, već svih građana u BiH, zbog toga što je tzv. globalni sistem nabavke vakcine pokazao neopravdan visok nivo neefikasnosti.

„Da nije pomoći Srbije i intervencije koju je napravila vlada RS, BiH bi praktično ostala bez vakcina. Verujem da će proces nabavke vakcine kroz sistem sa EU profunkcionisati i da će se na kraju ipak pokazati uspešnim“, rekao jeTegeltija.

Dodao je da je razočaravajuće što je vakcina od globalnog dobra prerasla u borbu koja se na tržištu obavlja pod vrlo nefer uslovima.

„Možda mi iz male zemlje teško da to možemo da razumemo, ali na tom planu smo morali da napravimo mnogo više.. Uz čestitke zemljama, pre svega Srbiji, koje su to bolje razumele od nas i uspele za građane da obezbede mnogo veću količinu vakcina“, rekao je Tegeltija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.