U trendu

Teheran: Ukrajinski diplomata pozvan na razgovor zbog komentara o napadu u Iranu

TEHERAN – Iranske vlasti su danas pozvale na razgovor otpravnika poslova ukrajinske ambasade u Teheranu zbog komentara zvaničnog Kijeva povodom napada dronom na vojnu fabriku u centralnom Iranu, javila je poluzvanična novinska agencija Tasnim.

Viši pomoćnik predsednika Ukrajine Mihail Podoljak ranije je doveo u vezu taj incident sa ratom koji se vodi u Ukrajini, prenosi Rojters.

„Eksplozivna noć u Iranu, napadnuta proizvodnja dronova i projektila i rafinerija nafte. Ukrajina vas je upozorila“, napisao je Mihail Podoljak u nedelju na Tviteru.

Odnosi Kijeva i Teherana drastično su pogoršani nakon što je Rusija pokrenula napada na Ukrajinu koristeći dronove za koje se sumnja da su proizvedeni u Iranu.

Iran je ranije priznao da je isporučio Rusiji bespilotne letelice tipa „Šahed 136“, ali su saopštili da su one poslate pre nego što je 24. februara 2022. počeo rat u ukrajini.

Moskva poriče da njene snage koriste iranske bespilotne letelice u Ukrajini, iako Ukrajina tvrdi da fragmenti oborenih dronova ukazuju da su u pitanju iranski „Šahedi“.

Iranske novinske agencije ranije su izvestile o snažnoj eksploziji i prikazale snimke na kojima se vidi blesak svetlosti u fabrici, koja se navodno bavi proizvodnjom municije.

Iranski zvaničnici saopštili su u nededlju da je protivvazdušna odbrana Irana odbranila pokušaj napada tri mala drona koji su gađala fabriku municije u gradu Isfahanu, u blizini lokacije koja pripada Iranskom svemirskom istraživačkom centru, koju su SAD sankcionisale zbog rada na iranskom programu balističkih raketa.

Naveli su, takođe, da je protivvazdušna odbrana Irana oborila jedan od dronova, dok su druga dva eksplodirala iznad skladišta, uzrokujući manju štetu na krovu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar