U trendu

Telo UN za ljudska prava produžilo istragu mogućih ruskih zločina u Ukrajini

ŽENEVA – Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava danas je izglasao produženje mandata Nezavisnoj međunarodnoj istražnoj komisiji za Ukrajinu koja istražuje moguće ratne zločine koje je počinila Rusija tokom rata u Ukrajini.

Za produženje mandata Kkomisiji na godinu dana glasalo je 28 zemalja, dok ih je 17 bilo uzdržano, a dve su glasale protiv, preneo je Rojters.

Ukrajina smatra da je rad ove komisije „od suštinskog značaja za pozivanje Rusije na odgovornost za zločine koje je počinila“.

„Obim i brutalnost ruskih zverstava u Ukrajini jednostavno su izvan svakog ljudskog poimanja“, rekla je uoči glasanja ukrajinska ambasadorka pri UN u Ženevi Jevgenija Filipenko Savetu.

Ona je dodala da čvrsto veruje da bi nastavak rada Komisije na daljem istraživanju, dokumentovanju i prijavljivanju kršenja ljudskih prava i međunarodnih zločina, počinjenih nad ljudima u Ukrajini, mogao da spase više nevinih života i da doprinese dokazivanju odgovornosti za počinioce i pravdi za žrtve.

U izveštaju objavljenom prošlog meseca, Komisija je utvrdila da pojedini zločini koje su počinile ruske snage u Ukrajini, uključujući torturu i napade na energetsku infrastrukturu zemlje, mogu predstavljati zločine protiv čovečnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.