U trendu

Teorije zavere postaju sve ekstremnije, desničari vide šan

BEČ – Teorije zavere od korona krize nisu postale samo učestalije, već i ekstremnije i iracionalnije, zaključak je Ulrike Šiser iz austrijske Savezne službe za borbu protiv sekti.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer ukazuje da ekstremni desničarski u aktuelnoj situaciji vide svoju šansu veka.

Ministarka za pitanja integracije Suzane Rab je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, upozorila da se ova opasnost ne sme potceniti.

Ona smatra da je posebno trenutni razvoj, jer su teorije zavere vezane za vakcine, maske i testove često zasnovane na antisemitizmu.

Upad u američki Kapitol je, dodaje, pokazao koliko se takve stvari moraju ozbiljno posmatrati, kao i planovi nedavno razbijene grupe koja je planirana napade na policiju.

Nehamer je istakao da će vlasti odlučno delovati protiv takvih pokreta.

Ministarstvo će pokrenuti kampanju preko društvenih medija, razgovora sa građanima, ali i flajerima.

Vezano za aktuelnu situaciju Šiser je kazala da su grupe teoretičara zavere heterogene.

„Ludi koji veruju u mitove su iz središta društva. Među njima su i osobe koje su iz apolitičkog ili levičarsko-alternativnog sektora“, objasnila je ona.

Nehamer je ukazao da stare i nove desničarske ekstremističke grupe koriste strahove građana, a Rab naglašava da je posebno opasno što takve terorije zavere podržavaju i neke političke partije.

Zajednička je ocena da se napadaju osnovni stubovi demokratije.

Šiser ističe da bi trebalo prići osobama koje veruju u terorije zavere i istovremeno jasno izneti stav prema mitovima i desničarskom ekstremizmu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.