U trendu

Teško do italijanskog državljanstva

RIM – U prvim satima Nove godine u italijanskoj regiji Ligurija, koja se prostire dužinom ligurijskog mora, rođeno je nekoliko beba, a među njima i dve od roditelja iz Afrike i Južne Amerike, piše agencija TPI.

Predsednik regije, Đovani Toti poželeo je dobrodošlicu bebama i pozdravio ih “kao budućnost i nadu Italije”.

Njegove reči su prouzrokovale talas negodovanja rasista koji veruju da nije dovoljno roditi se u Italiji da bi neko bio Italijan.

Vođa regionalnog ogranka stranke “Liga” Stefano Mai je precizirao da se “ne može smatrati Italijanom ko je rođen od roditelja stranaca i da svako takvo dete mora čekati da napuni 18 godina i da zatraži italijansko drzavljanstvo. “Ne automtsko državljanstvo”, napisao je on.

U Italiji se već nekoliko godina vodi javna debata među političkim strankama, u parlamentu i u medijima o tome da li neko činom rođenja treba da dobije automatski italijansko drzavljanstvo.

Za taj čin, u stvari antički zakon (na latinskom Ius soli) zalaže se i papa Franja, stranke levog centra i mnoge organizacije za ljudska prava.

U Italiji je i dalje na snazi zakon da deca roditelja koji su poreklom iz drugih država, iako rođena u Italiji, tek kao punoletni mogu da traže državljanstvo i da ga dobiju ukoliko ispunjavaju uslove kao bilo koji drugi tražilac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.