U trendu

Tihanovska: Onlajn glasanje o pregovorima vlasti i opozicije

MINSK – Beloruska opozicionarka Svetlana Tihanovska najavila je danas onlajn glasanje o pitanju pregovora između opozicije i vlasti, uz međunarodno posredovanje.

„Najavljujem početak glasanja širom zemlje. Svi znaju da je u zemlji kriza, koju možemo pravazići samo mirnim putem kroz pregovore i uz međunarodno posredovanje. Pokrećemo ovo glasanje, i to ne umesto uličnih protesta, već zajedno sa uličnim protestima“, izjavila je Tihanovska tokom video obraćanja, a prenosi ruska agencija Tas s.

Podvukla je da protivnici vlasti nisu izabrali oružje, već „nenasilne proteste i fer glasanje“.

Navela je i da su Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju i Ujedinjene nacije spremni da posreduju i da organizuju platformu, kao i da primoraju režim na pregovore, prenosi Rojters.

„Što više ima naših glasova, to glasniji postaje naš zahtev da rešimo krizu mirno i bez novih žrtava“, navodi Tihanovska, koja je bivši predsednički kandidat i dodaje da je „glas za pregovore zapravo glas za spasavanje stotine zatvorenika, koji pate u zatvorima zbog svog mišljenja“.

Tihanovska je zaključila da je nastavak protesta u Belorusiji neophodan kako bi se vlasti primorale da sednu za pregovarački sto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.