U trendu

Tilerson: Imamo komunikaciju sa Pjongjangom

SAD imaju „kanale komunikacije“ sa Severnom Korejom i „ispituju“ volju vlade u Pjongjangu da razgovara o nuklearnom programu, rekao je danas u Pekingu državni sekretar SAD Reks Tilerson.

„Postavljamo pitanja. Imamo svoje linije komunikacije sa Pjongjangom, nismo u potpunom mraku. Imamo otvorena dva ili tri kanala komunikacije“, rekao je Tilerson novinarima.

On je naveo da SAD „ispituju teren“ i poručio novinarima da „ostanu pažljivi“. „Možemo da pričamo sa njima i pričamo s njima“, naveo je Tilerson.

Tilersonova izjava dolazi u jeku veoma agresivnih izjava predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Državni sekretar se danas sastao sa kineskim predsednikom Si Djinpingom i ministrom spoljnih poslova Vang Jiem, u okviru posete koja priprema posetu Trampa Kini u novembru, ali se bavi i pitanjem Severne Koreje.

Tilerson je naveo da Kina, glavni saveznik i ekonomski partner Severne Koreje, nije posrednik u kontaktima Vašingtona i Pjongjanga.

Nešto ranije, severnokorejska državna organizacija za inostranu propagandu nazvala je Trampa „starim psihopatom“ na „samoubilačkoj misiji izazivanja nuklearne katastrofe koje će od Amerike napraviti okean vatre“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.