Tim Ine zbog curenja nafte zatvorila cevovod Ježevo-Ivanić Grad

ZAGREB – Direktorka održivog razvoja, zaštite zdravlja i bezbednosti okoline u kompaniji Ina, Una Radulović Zekić, izjavila je danas da je po prijemu informacije o izlivanju nafte kod Zagreba obustavljen protok kroz cevovod naftovoda 4 Ježevo-Ivanić Grad.

Pretpostavlja se da je do izlivanja došlo zbog puknuća cevovoda, a prema preliminarnim informacijama iscurelo je oko četiri kubika nafte.

„Ali, kod ovakvog incidenta pristupamo detaljnom istraživanju pa ćemo onda utvrditi tačne činjenice”, kazala je Radulović Zekić.

Ona je za zagrebačku N1 tv., rekla da je na terenu jedna ekipa koja radi na sanaciju, kao i kolege koje su zadužene za ovo područje.

Kazala je da se oni trude da sanacija bude što pre sprovedena i da će im doći još jedna ekipa sa cisternom kako bi ceo procs biti ubrzan.

O mogućim posledicama ovog incidenta, je rekla da je u pitanju „od nižek ka srednjem riziku“ buduću da se odmah pristupilo sanaciji.

Plan je, kazala je, da se sve dovede u prvobitno stanje tako da ne bi trebalo biti većih posledica po okolinu.

O tome ko je kriv za ovaj incident Radulović Zekić nije želela da govori dok ne bude sprovedena interna istraga.

„Tada ćemo na osnovu zaključaka znati koji su uzroci i čija je odgovornost“, rekla Radulović Zekić.

Incident je otkriven tokom prepodneva na zemljištu za koje se ne zna čije je. Došlo je do propuštanja nafte na kolektorskom cjevovodu koji spaja naftno polje Ježevo sa sabirnom stanicom što je izazvalo izlivanje oko četiri kubna metra nafte u okolini bušotine.

O događaju su obaveštene nadležne službe i započeta je sanacija terena kao i mesta propuštanja.

„U svrhu ograničavanja širenja onečišćenja postavljene su apsorbirajuće brane. Stanje je pod kontrolom, a sanacija se odvija u skladu s pravilima zaštite okoline. Događaj nije imao uticaj na zdravlje ljudi”, saopštili su iz Ine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.