U trendu

Tolstoj: Odluka o izlasku iz SE promisljena i izbalansirana

MOSKVA – Rusija je donela svojevoljnu, izbalansiranu i promišljenu odluku da se povuče iz Saveta Evrope, i pismo ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova o tome predato je danas generalnom sekretaru ove organizacije, saopštio je Petar Tolstoj, zamenik predsednika ruske Državne dume i šef ruske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

„Odluka o povlačenju iz Saveta Evrope je doneta. Odgovarajuće pismo ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova predato je generalnom sekretaru organizacije“, napisao je on na svom Telegram kanalu, prenosi TAS S.

On je naglasio da se Rusija povlači iz Saveta Evrope svojom voljom, kao i da je to dobro izbalansirana i promišljena odluka.

Prema njegovim rečima, odgovornost za narušavanje dijaloga između Rusije i Saveta Evrope je „na zemljama NATO, koje temu ljudskih prava koriste u sopstvenim geopolitičkim interesima“.

„S obzirom na neviđene političke i pritiske sanakcijama na našu zemlju, Rusija ne planira da plaća godišnji doprinos Savetu Evrope“, dodao je Tolstoj.

Rusija je danas formalno napustila Savet Evrope, telo nadležno za praćenje poštovanja ljudskih prava sa sedištem u Strazburu, ali ostaje otvorena za saradnju sa članovima te organizacije, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, navodi TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar