U trendu

Tramp: Nadajmo se da će neko proveriti i drugu stranu

VAŠINGTON – Američki predsednik Donald Tramp kritikovao je kao nelegalnu istragu specijalnog tužioca Roberta Malera i izrazio nadu da će nadležni istražiti i dela Demokratske partije.

Tramp je to rekao nakon što je objavljeno da je Malerova istraga pokazala da izborni štab američkog predsednika nije sarađivao sa Rusima tokom kampanje za predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

Nalazi istrage, koje je američko Ministarstvo pravde predstavilo pred Kongresom, ukazuju da ni Tramp, kao ni njegovi saradnici, nisu sarađivali sa Rusijom.

„Sramota je što je naša zemlja morala da prođe kroz ovo. Iskreno, sramota je što je vaš predsednik morao kroz ovo da prolazi. Nadajmo se da će neko proveriti drugu stranu“, rekao je Tramp novinarima pre povratka sa Floride u Vašington, prenele su agencije.

Tramp je od samog početka istrage odbacivao bilo kakvu povezanost ljudi iz njegove predsedničke kampanje sa Rusijom, ocenjujući da ona predstavlja „lov na veštice“.

Tokom dvogodišnje istrage Malera o mogućem ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. godine izdato je više od 2.800 sudskih naloga za svedočenje i sprovedeno gotovo 500 pretresa.

To se navodi u pismu državnog tužioca SAD Vilijema Bara, koje je uputio američkom Kongresu, u kome je sumirao nalaze Malerovog konačnog izveštaja.

Kako se precizira, Maler je radio zajedno sa 19 pravnika, kojima je pomagalo 40 analitičara, agenata i članova ostalog osoblja američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), prenosi AP.

Nalazi ukazuju da je u toku istrage intervjuisano oko 500 svedoka.

Bar je, u istom pismu Kongresu, napisanom na četiri stranice, istakao da izborni štab predsednika Donalda Trampa nije sarađivao sa Rusima tokom kampanje 2016. godine.

Pored toga, dodaje je, Bar, Malerova istraga „nije dovoljna da bi se ustanovila“ opstrukcija pravde od strane predsednika SAD, pa je Maler to prepustio Ministarstvu pravde.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar